Linkistä katsottavissa myös video!
"Monet lisäaineet on merkitty elintarvikepakkauksiin E-numeroin. Nyt ihmiset ovat oppineet varomaan näitä E-numeroita, joten ruokateollisuus on keksinyt kiertää ne ujuttamalla tuotteisiin samoja kemikaaleja toisilla nimillä.
E-numeroiden varominen on johtanut hyvin merkilliseen käyttäytymiseen, sanoo Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen. - Nyt käytetään esimerkiksi erilaisia kasviuutteita ja marjauutteita ja silloin päästään E-numeroista eroon. Mutta yleensä tuodaan ihan sama kemikaali toisessa muodossa luonnonmateriaalin mukana tähän lopputuotteeseen.
- Makkarassa glutamaatti voidaan korvata hiivauutteella, joka ei koskaan ole ennen ollut siinä tuotteessa. Silloin saadaan e-numero pois, ja ihmiset katsovat, että onpa tää hieno tuote kun ei ole E-numeroa. Kyllä silloin liikutaan jo lähellä ihmisten huijausta, Heiskanen sanoo.
Toinen taikatemppu on se, että tuoteselosteisiin kirjoitetaan aiemmin E-numeroilla varustettujen lisäaineiden, kuten soijalesitiinin ja ksantaanikumin nimet kokonaisina. Näin tuotteessa ei nopealla vilkaisulla näytä olevan yhtään E-lisäainetta.
Viime aikoina on myös dokumentoitu lukuisia tapauksia, joissa tuotteita on jatkettu halvemmilla aineilla niin rajusti, että on kyseenalaista kutsua sitä enää alkuperäisellä nimellä.
Ihmisten epäluulo on lisääntynyt
Ihmisten epäluulo elintarvikkeita kohtaan on lisääntynyt ja prosessoimattoman ruuan suosio kasvanut.Ruokakulttuurin tutkijan mukaan kiinnostus raaka-aineiden laatua ja alkuperää kohtaan on voimistunut selvästi.
- Ainakin osa ihmisistä on alkanut pohtia, että mistä ruoka tulee ja mitä se on syönyt ennen kun se on ihmisten kasseissa ja lautasilla. Uskon, että näistä asioista keskustellaan tulevaisuudessa entistä enemmän, sanoo Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä."
Voi kun pääsis niihin entisiin hyviin aikoihin,et itse kasvatettiin kaikki...ei ollut e-numeroita tuotteen perässä:)
VastaaPoistaMaaseudun Tulevaisuudessa oli juuri juttu kauneustuotteiden myrkyistä. Pisti miettimään, vaikka mikään turvafanaatikko en olekaan.
VastaaPoistaLeena, jep. Mietinkin, että pitäs yrittää pitää omaa hiusväriä. :P Luomumeikkejä ja shampoita olen harkinnut, esteenä on ollut ehkä hinta ja saatavuus etten ole lähtenyt vielä kokeilemaan - onhan se helppoa napata se tuttu ja turvallinen esim. Lumene ruokaostosten yhteydessä.
VastaaPoistaPikkuBertta, sanos muuta!
Se on hyvä juttu, että näistä puhutaan nyt suureen ääneen, niin alkaa ihmiset toivonmukaan todellakin katsomaan, että mitä kaikkia myrkkyjä sitä itseensä ahtaa! Näin toivonmukaan luomuruoan & luonnonkosmetiikan osuus markkinoilla kasvaa:)
VastaaPoistaTuoteselosteet on aikamoista hepreaa joskus. Terveellä järjellä pääsee onneksi aika pitkälle. Mitä enemmän prosessoitu tuote, niin on aika itsestään selvää että lisäaineita/koodeja löytyy. Säilyvyysaika on voi olla toinen merkki.
VastaaPoistaMutta hyvä että näistä uutisoidaan.
Luonnonkosmetiikasta oli juuri puhuttu Maaseudun Tulevaisuudessa. Myrkkyjen kannalta se voi nimittäin olla ihan yhtä pahaa, vaikka perusraaka-aine olisikin luonnonmukainen tuote! eli jotta ihmisiä huijataan.
VastaaPoistaItse vaihdoin raskauden alussa kaiken kosmetiikan mahdollisimman luomuksi ja puhtaaksi ja lopetin hiusten värjäämisen. Lisäksi ruokavalio muutos on tehty koko perheen osalta, mahdollisimman luomua, puhdasta, läheltä ja lisäaineetonta. Kaupassa käyminen on nykyisin yhtä tuskaa, tuntuu ettei oikeasti puhdasta ruokaa saa mistään :/
VastaaPoistaKauppareissut venyvät tuskaisen pitkiksi. Tuoteselosteissa enemmän ja enemmän "huijauksia". Aika rasittavaa. Lisäaineiden lisäksi pitäisi olla huolissaan pakettien turvallisuudesta, torjunta-ainejäämistä (jos ei ole mahdolista ostaa luomua) ja vaikka mistä. Vähiin käyvät ne "hyvikset".
VastaaPoistaMietin tässä yksi päivä pelkästään munia...
Vaihtoehto 1, lähiruoka:
Halpa, naapurikunnasta, koodilla 3 merkitty muna (häkkikanala, ei mainintaa onko virikkeellinen häkki vai ei)
Vaihtoehto 2, vapaa:
Edullinen, himputin kaukaa, koodilla 2 (lattiakanala, voivat vapaasti nokkia toisiaan hengiltä).
Vaihtoehto 3, vapaa omega:
Kuten vaihtoehto 2, kanat saaneet erikoissapuskaa (ei mainintaa tykkäävätkö enemmän perusmössöstä vai gourmet-setistä).
Vaihtoehto 3, luomu:
Luomumuna, munien aatelia, maku ja väri aivan eri luokkaa, työttömälle himpun verran kallis.
Ja kaikki vielä Kultamunana, Pirkkana ja minä milloinkin.
Ei ole helppoa...
No ei oo helppoo ei. Natriumglutamaatttia me vältetään ja nitriittiäkin. Kananmunat ostan päivänmäärän mukaan. ;) Että se siitä sitte.. :D
VastaaPoistaMeikeistä olenkin miettinyt, että onkohan luonnonjutut turvallisia. Niistä kun ei tiedetä. Raskaana ollessa neuvolasta kun tuli ohjeeksi, että ei yrttejä tms. kannattaisi ottaa kun niitä ei ole tutkittu tarkoin.
Mutta mitä sitä nykyään voi syödä ja juoda ja tehdä!?
Kuuntelin reilu viikko sitten radiota ja olivat siellä keskustelleet e-aineista ja silloin joku soitti ja sanoi juuri tuon, että nykyään eivät enää laita niitä e-kirjaimia vaan kirjoittavat auki ja siten huijaavat ihmisiä. Niinpä eilen tuli taas tavattua paketteja kaupassa ja yksi tuote tuli täten vaihdettuakin, mutta paljon enemmänkin voisi tehdä...
VastaaPoistaIloista viikonvaihdetta!
Se on kyllä huvittavaa joskus, kun on kaverin kanssa kaupassa ja kaveri lukee tuoteselosteen ja kommentoi "hei, tässä ei oo yhtään lisäaineita".. sitten kun itse menee lukemaan, huomaa, että tuote on tyyliin täynnä lisäaineita.. sitruunahappo, aspartaami, arominvahvenne yms.. Harvat ihmiset tosiaan tietää ja tajuaa, että E-koodeja voi kirjoittaa myös niiden oikeilla nimillä..
VastaaPoistaKiitos ajankohtaisesta aiheesta, jota itsekin paljon pohtinut jo ennen mediaa. Yritämme, ei kyllä todellakaan aina onnistu, syödä kotona mahdollisimman e-koodi ja muista myrkyistä vapaata ruokaa mutta mitä tehdä lasten kouluruokailun(tai pk) suhteen??
VastaaPoistaKoulun keittäjä sanoi minulle, että itku tulee, kun pitää tarjota lapsille "ruokaa", joka on pumpattu täyteen mm hermomyrkkyjä ja SILPUTTUA PUUVILLAKUITUA, vaikka hän haluaisi tehdä oikeaa ruokaa kuten ennen,itse ei kuulemma maksustakaan söisi sitä mitä lapsille tarjoaa 5x vko! Hän pyysi meidän vanhempien apua, kun omat kädet sidottu. Mutta mitä tehdä?? Espoon kaupungin ruokapalvelusuunnittelija valitteli resussipulaa ja lupasi palat asiaan. Yhtä mieltä oli siitä, että nyt lapsillani osittain omat eväät ja se ei ole ratkaisu...En pyydä courmetruokaa vaan tavallista,OIKEAA ruokaa....
PK-seudulla asuville muuten vinkki:kannattaa tsekata:http://www.makumaku.fi/webshop/
Voi ei Marissa, syksyllä tuo alkaa meilläkin - mitähän kakkaa täällä syötetään. :(
VastaaPoista