Muun muassa näistä saat C-vitamiinia
Tiesitkö, että kasvikunnan tuotteista tyrnimarjasta saat eniten C-vitamiinia? Meillä syötiin tällä viikolla tyrnikiisseliä riisipuuron kera, tosi hyvää ja terveellistä. Kiisselin sekaan laitoin valokkia
Täällä pimeässä pohjoisessa tarvitsemme todella paljon myös D-vitamiinia! Kyllähän sinäkin muistat ottaa D-vitamiinia päivittäin?
"D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja estää osteoporoosia. Mahdollisesti se vähentää osteoporoottista murtumariskiä myös parantamalla tasapainoa – eli kun elimistössä on riittävästi D-vitamiinia, ei tule niin paljon kaatumisia. D-vitamiini ylläpitää immuniteettia ja estää monia vakavia autoimmuunisairauksia kuten reumatauteja, tulehduksellisia suolistosairauksia, ykköstyypin diabetesta ja MS-tautia. D-vitamiini torjuu myös monia syöpälajeja ja erityisesti rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpiä.
D-vitamiini estää myös tuberkuloosia ja influenssaa, ja sopiikin kysyä, miksi influenssaepidemiat kiertävät maapalloa aina sinne, missä on talvi eikä aurinkoa ole näkyvissä. Johtuisiko se D-vitamiinin puutteesta? D-vitamiini torjuu talvimasennusta, kevätväsymystä ja se pitää vireystilaa yllä. D-vitamiini ehkäisee myös korkeaa verenpainetta, ja sillä onkin sama toimintamekanismi kuin verenpainelääkkeillä eli se vaikuttaa angiotensiinia hillitsevästi.
Lääkäri Erkki Antila pudistelee päätään, kun puhe kääntyy virallisiin D-vitamiinin saantisuosituksiin. Hän sanoo suoraan, että nykyisillä suosituksilla pystytään torjumaan riisitauti ja väärät sääret, mutta niissä ei ole otettu ollenkaan huomioon kautta maailman tehtyjä tutkimuksia tuntuvan D-vitamiinilisäyksen tuomista terveyseduista ja monien eri sairauksien ehkäisymahdollisuuksista.
Alle 3-vuotiaan D-vitamiinisuositus on 10 mikrogrammaa eli 400 ky, 3-60-vuotiaille se on pudotettu 7,5 mikrogrammaan eli 300 yksikköön, yli 60-vuotiaille ja raskaana oleville se on nostettu samaan kuin kolmivuotiaillekin eli 400 yksikköön.
Antila suosittelee useisiin kansainvälisiin laajoihin tutkimuksiin ja analyyseihin perustuen sopivaksi D-vitamiinin päiväannokseksi vähintään 50 mikrogrammaa eli 2000 kansainvälistä yksikköä. Hän vakuuttaa, ettei mitään yliannostuksen vaaraa ole, vaikka D-vitamiini onkin rasvaliukoinen vitamiini."
(Lainaus täältä)
Voisiko tarpeeksi D-vitamiinia popsimalla ehkäistä myös H1N1-tartuntaa?
"Kanadan kansanterveyslaitos (Public Health Agency of Canada) aikoo käydä D-vitamiinilla sikainfluenssaa aiheuttavaa H1N1-virusta vastaan. Laitos alkaa mitata sikainfluenssaan sairastuvien ihmisten veren D-vitamiinin pitoisuuksia, joiden perusteella uskotaan saatavan tietoa siitä, kuinka D-vitamiini pystyy torjumaan tautia. Suomessa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiolääkäri Antti Alitalo sanoi äsken Helsingin Sanomissa, että D-vitamiinilisä voi suojata taudilta. Terveyskaupoista ja marketeista saa edullisia vahvoja (25 mikrogramman) D-vitamiinivalmisteita.
Kanadassa aiotaan verrata lievästi ja vakavasti sairastuvien ihmisen veren D-vitamiinimääriä. Näin pyritään selvittämään, mikä vitamiinin pitoisuus veressä mahdollisesti antaa suojaa muiden keinojen lisänä. Näitä muita ehkäisyn keinoja ovat käsien pesu ja rokotus. Hankkeen takana olevat ravitsemustieteilijät vihjaavat, että ihmiset voisivat vähentää H1N1-tartunnan riskiä yksinkertaisesti popsimalla vahvoja D-vitamiinikapseleita.
Tiedemiehet ovat jo pitkään pohtineet mahdollisuutta ehkäistä influenssaa D-vitamiinilla. Idea on tullut siitä, että pohjoisella pallonpuoliskolla kausi-influenssat ilmestyvät talvisaikaan, jolloin D-vitamiinin saanti (auringosta) on vähäistä ja vastaavasti veren D-vitamiinin pitoisuudet pieniä – etenkin niillä ihmisillä, jotka eivät syö vitamiineja purkista.
“Epidemiologinen näyttö tukee käsitystä, että D-vitamiinilla voi olla merkitystä kausi-influenssan torjunnassa. Veren pieni D-vitamiinipitoisuus näyttää korreloivan kausi-influenssoihin”, Public Health Agency of Canada perustelee tutkimushankettaan.
Influenssaepidemioiden vuodenaikavaihtelut – yleisiä ja vakavia talvella, harvinaisia ja lieviä kesällä – ovat juuri syynä siihen, että monet asiantuntijat nyt varoittavat sikainfluenssan toisesta aallosta, joka voi iskeä tulevana syksynä ja talvena. Kanadan kansanterveyslaitos korostaa, ettei sitovaa syy-yhteyttä vähäisen D-vitamiinin saannin ja influenssan välillä ole vielä osoitettu, mutta nyt käynnistyvä hanke vaikuttaa lupaavalta lähestymistavalta vaimentaa tulevia influenssoja (D-vitamiinilla). Monet yliopistot alkoivat tutkia D-vitamiinin roolia virusinfektioissa jo viime vuonna ennen epidemian käynnistymistä Meksikossa.
Hiiritutkimukset osoittivat jo 1940-luvulla, että eläimet sairastuivat kokeelliseen sikainfluenssaan, kun niiden ruokavaliosta vähennettiin D-vitamiinia. D-vitamiini voi vahvistaa immuunijärjestelmää, jolloin tartunnan saaneet kykenevät vastustamaan paremmin tautia. D-vitamiinin on todettu suojaavan muun muassa tuberkuloositartuntaa vastaan. "
(Lainaus täältä)
Saparo-rokotteesta en jaksa hölistä..en tiedä miten siihen pitäisi suhtautua ja netti on jo pullollaan keskusteluja aiheesta
Pysykää terveinä,
10 kommenttia:
Moi! mä en oo siis saanu sun mailia..kävin vielä äsken tarkistamassa ja mistään(kummastakaan s.postista) ei löydy..mähän laitoin siitä mun uudesta (pikkupikkuriikki) mailia sulle?? tuliko se perille? En tiiä missä mättää??? mut tosi kiva kun otit yhteyttä sitten näin..oonkin ihmetelly kun et oo viestiini vastannu ja pelänny leppisten lentäneen muualle...mikähän tossa s.postissa nyt oikeesti mättää??? Siihen uuteen ei oo tullu yhtään viestiä paitsi ne avaus viestit gmaililta et en todellakaan tiiä onko vika siinä päässä...mut mähän laitoin sinne kommenttikenttään myös sen mun nimellisen osotteen ni laita vaik sinne viestiä...
Meillä on oltu niin kamalasti kipeänä että vitamiinivalmisteet on kaikkien osalta päivittäistä rutiinia nykyisin. Itse vedän paitsi monivitamiinivalmisteen, myös rautaa, B-vitamiinia kuureina sekä nyt vielä vahvaa D-vitamiinia. Tenava syö monivitamiinin ja multivitamiinin, lisäksi syödään kalaöljyvalmisteita sillon kun muistetaan ja joskus vielä itse nappailen magnesiumia - lähinnä silloin kun liikun aktiivisesti, mitä en nyt tee :D Johan on kotiapteekki kasassa!
Mulla on kroonisen anemian ja imeytymishäiriöiden vuoksi todella, todella kökkö vastustuskyky. Elämäntaparemontti olisi muutenkin paikallaan... tällä haavaa tyydyn kuitenkin tutkailemaan kaikenmoisia superfoodseja ja yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti.
Pikkuriikki: Minä en ole saanut sinulta ainuttakaan mailia. Todella hassua kyllä!!
Mitenköhän me nyt tehtäis?!! :D
Mielenkiintoinen postus,hyvin ajankohtainen,kiitos!
Saparo-rokote,hauskaa :D
Itse en taida ottaa sitä enkä tenavillekaan laitattaa..
Kyllä sitä aina vois paremmin vetää vitskua.Mutta yritän toki tehä ruokia missä saatas näitä kaikkia tarpeeksi.
Meillä vähän kausittain nämä hedelmät esim,tulee niitä kausia että syödään paljon,sitten taas vähemmän.
Samalla kun annan lapsille deevitskut ni joskus otan ne itekki.
Kuten sanottua,vois näissäki taas petrata..
Oikeen "terveysintoilija-postaus"!-hyyvä Pieni Lintu ;)
Kiitos hyvästä ja ajankohtaisesta postauksesta;-)
luin itse ihan saman artikkelin ja syön itse päivittäin d-vitamiinia purkista sekä monivitamiinia tuubista;-)
Pojat meillä ovat olleet terveinä, ainakin syövät paremmin ja monipuolisimmin kuin minä, tunnustan. Ja d-vitamiini tippoja tiputellaan pimeinä aikoina kyllä puuron sekaan; pitääkin muistaa ostaa niitä!
Hyvä muistutus!
Meillä menee vitskut ja kalat, nyt on deevitskuja tippoina vielä.
Ihan sinun innostamana, kävin apteekissa ja hain kunnon vitamiinit syötäväksi, jos nuo yhdessä lisäis virkeyttäkin, kiitos muistutuksesta!
Mukava kuulla! :)
Hyvä juttu tuo kirjoitus D-vitamiinista. Minulle jopa terveyskeskuslääkäri sanoi, että Suomessa voi syödä kesät talvet D-vitamiinia tälläiset 50-kummallakin puolella olevat. Eikä kyse ole mistään 10mikrogrammasta. Minä otan joka aamu 40mikrogrammaa, kun on 20 mikrog. tabletit.
Lähetä kommentti